Woorden aan beelden wijden – verslag Het Filmgesprek Live

Woorden aan beelden wijden


Zondag 13 oktober 2013 werd officieel de nieuwe website van Het Filmgesprek gepresenteerd. Een zaaltje vol mensen trotseerde de aanhoudende regen en hevige wind om aanwezig te zijn bij de lancering in het MC Theater op het Amsterdamse Westergasterrein. Daar kregen zij een live voorproefje van wat op HetFilmgesprek.nl te vinden zal zijn: een aantal professioneel filmliefhebbers nam de aanwezigen mee in hun enthousiasme aan de hand van een favoriet filmfragment.

Herinneringen die niet echt gebeurd zijn
1384278_610794085630285_1161080907_nDe middag werd geopend door scenarioschrijver Robert Alberdink Thijm (o.a. Dunya en Desie, 2002 en A’dam – E.V.A., 2011), die gekozen had voor een scène uit Y Tu Mamá También (Alfonso Cuarón, 2001). Aan de hand van deze film over een roadtrip naar een niet-bestaand strand vertelde Alberdink Thijm over waar hij de inspiratie vandaan voor het schrijven van zijn scenario’s. “Schrijven is je dingen herinneren die niet gebeurd zijn.” Maar een script kan zeker ook veranderen door onverwachte gebeurtenissen, bijvoorbeeld tijdens het maken van de film of serie.

Offerfeest met Agnus Dei
gods_lam_2001Filmmaker Kees-Jan Mulder trakteerde de zaal op een fragment uit zijn eigen korte film Gods Lam (2013). In de film leeft een elfjarige jongen met zijn vader en broer toe naar het eerste Offerfeest zonder moeder. Onbedoeld raakt de zwakzinnige broer gehecht aan het lammetje dat bedoeld is voor het Offerfeest. “Hebben we niet de tijd de film helemaal te kijken?” is de eerste vraag die volgt op het fragment. Mulder vertelde dat zijn film online te bekijken is als onderdeel van een levensbeschouwelijk lespakket voor middelbare scholen. De film op die manier beschikbaar stellen past namelijk precies bij het doel dat hij met zijn film heeft: dat mensen over zijn film gaan praten. Ook onder de aanwezigen bleek Gods Lam het een en ander los te maken, mede door de muziek. “Eigenlijk wilde ik bij deze scène geen muziek,” reageerde Mulder, “maar mijn componist kwam met het Agnus Dei, dat weer een hele nieuwe laag aan de scène toevoegt.”

Eeuwige herhaling
DSC02260De slotscène van Eternal Sunshine of the Spotless Mind (Michel Gondry, 2004) was het fragment waarmee filosoof Allard den Dulk (Amsterdam University College) de serie gesprekken afsloot. Wie deze film nog niet gezien had, moest toch snel de dvd gaan aanschaffen, volgens Den Dulk. Hijzelf gaf toe de film al minstens veertien keer gezien te hebben. Al voor het fragment gestart werd, barstte de discussie al los over tot welk genre deze film behoort. Sciencefiction? Het concept van je geheugen wissen waar Eternal Sunshine om draait, klinkt erg futuristisch. Maar uiteindelijk gaat het vooral over de altijd actuele strijd van het accepteren van de mensen. Besluiten met hen te leven, met hun goede en minder goede punten. Den Dulk meent dat film via het aan de orde brengen van dit soort vragen daadwerkelijk het leven van kijkers kan veranderen.

Woorden aan droombeelden wijden
boekjeNatuurlijk was HetFilmgesprek Live niet alleen georganiseerd om samen film te kijken. Tussen de filmgesprekken door was er ook aandacht voor de heruitgave van Het Filmgesprek: woorden aan droombeelden wijden (Uitgeverij Meinema) van theologen Tjeu van den Berk en Marjeet Verbeek. Beiden waren jarenlang actief bestuurslid van KFA Filmbeschouwing en Van den Berk schoof aan om te praten over het geheim van een filmgesprek. Naar zijn idee maakt het niet uit of je precies weet wie de regisseur van een film is, of welke acteur welke rol speelt. Het gaat er juist om dat je door een bepaald beeld geraakt wordt, en dat kan voor iedere kijker een ander beeld zijn. Door daar vervolgens met elkaar over te praten, wordt voorkomen dat al die verschillende persoonlijke verhalen verloren gaan. > Bekijk hier het filmpje van KFA-bestuurslid Rolf Deen in gesprek met Tjeu van den Berk. 

Doe mee met Het Filmgesprek
DSC02268Natuurlijk kon men niet naar huis gaan zonder een eerste blik geworpen hebben op de website. KFA-bestuurslid Joël Friso had de eer de website officieel aan het publiek te mogen presenteren. Aan de hand van een aantal voorbeelden van films die je kijk op de wereld om je heen kunnen beïnvloeden lichtte hij de nieuwe online aanpak van Het Filmgesprek toe. In het filmgesprek bekijk je de film als een droom. Bij het ‘wakker worden’ onderzoek je de beelden die je gezien hebt op hun zeggingskracht en deel je dit met anderen. Aan dat delen wil HetFilmgesprek.nl een bijdrage leveren: door met filmgesprekken te inspireren verder na te denken over film en tegelijkertijd handvatten te bieden om zelf een filmgesprek te kunnen organiseren.

Ben je enthousiast geworden van deze middag en wil je meedoen met HetFilmgesprek? Like dan onze Facebookpagina en praat mee over de films die anderen gezien hebben, of start zelf een gesprek over een film die jou aansprak. Liever live in gesprek met filmliehebbers? Organiseer zelf een filmgesprek bij jou in de buurt. Op de website staat beschreven hoe je dit het beste kunt aanpakken.