Zelf organiseren

Wat moet je weten wanneer je een filmgesprek wil organiseren? We hebben de belangrijkste vragen en antwoorden voor je op een rijtje gezet.

Met wie kan je het filmgesprek organiseren?
Een goed gesprek over film kan je voeren in heel verschillende settingen. Een kleine groep waarin ruimte is voor veel onderlinge interactie heeft de voorkeur. Maar je kan ook een filmgesprek met een grotere groep organiseren, bijvoorbeeld in een filmtheater. Er is dan een belangrijke rol weggelegd voor een inleider die je kijktips geeft voorafgaand aan de film en een discussie met het publiek voert na afloop. Het filmgesprek is ook heel geschikt voor een (avond)vullend programma in een kerk of met een andere levensbeschouwelijke groep. En het filmgesprek leent zich ook voor gebruik in het onderwijs, met de docent als gespreksleider. In kleine informele kring – bijvoorbeeld thuis met vrienden – kan je ook een filmgesprek voeren.

Welke faciliteiten zijn nodig voor het organiseren van het filmgesprek?
Zorg voor goede faciliteiten, want dat komt het gesprek ten goede. Hoogwaardige projectiekwaliteit is gewenst. Haperend beeld of een ruis in het geluid leidt af. Het is belangrijk dat je er voor zorgt dat je niet gestoord wordt tijdens het film kijken. Voor een goed gesprek na afloop geldt hetzelfde: zoek hiervoor voor een stille ruimte, waar iedereen elkaar goed kan verstaan.

Hoe kun je je als gespreksleider voorbereiden?
Bekijk de film een paar keer. Ga op zoek naar achtergrondinformatie bij de film. Niet te missen is de website IMDb.com. Lees een recensie of langere bespreking van de film. Op deze website vind je enkele van die bespreking. Kijk ook eens in Journal of Religion and Film (www.unomaha.edu/jrf/) of op de website van de nog altijd bekende filmrecensent Roger Ebert (www.RogerEbert.com). Bereid het gesprek voor, door alvast vragen en eigen reacties te formuleren. Bedenk ook één of twee kijktips die je voorafgaand aan de filmvertoning mee kan geven. Niet geheel onbelangrijk: kies een film die niet te lang duurt.

Wat zijn de belangrijkste uitgangspunten voor het voeren van een gesprek?
In het filmgesprek spreekt een (kleine) groep mensen door over een film die hen om een of andere reden aangesproken heeft. Dat gebeurt volgens een didactisch model dat gespreksdeelnemers symboolbewust doet worden ten aanzien van wat ze gezien hebben. De gespreksleider moet zich er van bewust zijn dat deelnemers aan het gesprek uiteenlopend kunnen reageren. Dit hangt mede af van de insteek die de gespreksleider. Mocht je meer willen lezen over het gespreksmodellen. Joël Friso en Ruard Ganzevoort beschrijven in Zin in het donker. Over het werken met film in vormingswerk drie modellen voor het werken met film: zelfexpressie, getuigenis en verstaan.

Bepaal je het thema naar aanleiding van de film? Of kies je een film bij een thema?
Dit is een lastig te beantwoorden vraag, want heel vaak is dit een wisselwerking. Bij de Dag van Spirituele Film die Het Filmgesprek jaarlijks organiseert, is de ervaring dat het kiezen van de films en het thema hand in hand gaan. Het gevaar is dat je een thema kiest, waarover je zo enthousiast bent, dat je het thema te graag in de film wilt lezen.

Welke films zijn geschikt?
Op HetFilmgesprek.nl vind je verschillende geschikte films. Het hangt voornamelijk van je doelgroep af, welke film geschikt is. Is men nieuw met het fenomeen filmgesprek, dan kan je beter een toegankelijke film nemen. Wil je een thema uitdiepen, dan kies je voor een film met meerdere betekenislagen.

Waar kan ik meer tips en uitleg vinden?
In het boek Het Filmgesprek wordt zeer uitgebreid ingegaan op het filmgesprek en hoe je zelf aan de slag kan gaan.